Tuesday, 13 October 2009

BoerenkoolStamppot

O jantar de ontem foi Stamppot, o prato tradicional neerlandês que se costuma fazer nas noites frias de Inverno :)

Há cinco tipos de Stamppot, conforme podem ver aqui, no site da UNOX, onde também se conta a História (geschiedenis) desta refeição tradicional.

Nós quisemos experimentar a versão Boerenkool.
(O Borenkool faz lembrar caldo verde; Boeren quer dizer camponeses, por curiosidade...:)

Para isso, comprámos...

salsicha (worst) fumada (rook) da marca UNOX.

Magra (magere) ;) que precisamos de perder peso ;)

zonder(sem) kunstmatige (artificial) geur (odor) smaakstoffen (flavorizantes)

a importância da língua nas compras ;)

From Coisas Minhas


Boerenkool, Gezond Keuze (escolha saudável) dos supermercados Albert Heijn.

From Coisas Minhas


Aardappeltjes (Batatas) holandesas, também Gezonde Keuze do A.H..

From Coisas Minhas


Para esmagar as batatas, comprámos um Stamper.

From Coisas Minhas


Só posso dizer que soube bem ao jantar :)...a noite estava fria e assim ficámos mais reconfortados :)

From Coisas Minhas


Eet smakelijk! Bom Apetite!

1kg potatoes
500 g finely chopped kale
1 dutch smoked sausage
a little milk
salt
pepper
pinch of nutmeg

Peel and quarter the potatoes, and put them in the pan. Add just enough water to cover. Place the kale on top of the potatoes and add the sausage. When the water boils, turn down the heat. Cook on a medium light for twenty minutes. Once the sausage is tender, put in on a separate plate and mash the potatoes and kale together with a potato masher. Add the milk, salt, pepper and nutmeg. When the mash is nice and creamy, it is ready to serve.Garnish with the smoked sausage cut into thin slices or chuncks.

From: Dutch Delight, N&L Publishing

12 comments:

Castles Crowns and Cottages said...

Oh! Does this look delicious!!! I have been thinking of doing a couple of cooking blogs with the delights and scents of cooking for this time of year!! How are you dear one? Have a wonderful week!!! Bisous, Anita

Presépio no Canal said...

I am ok, dera Anita :)
Have a wonderful week, too :)
Now I am curious about the delights you mencioned ;)

Bisous :)

Unknown said...

Now, I can't go with you there, Sandra - I'm sorry!! Lol!
We make it once a year, in a way, to make absolutely sure why we don't like it - and yep, we conclude each time we don't :o)

Unknown said...

Great the info. about its history and besides, the five kinds of stamppot. I will try making them one of these days ;)

Presépio no Canal said...

Thank you, Aledys :)

We will try the others too :) We want to taste them ;)

What is your favourite dish here in the NL?

Beijinhos :)

The Dutchess said...

Dit is leuk..its a good way to learn portugese..Do you like boerenkool...

Presépio no Canal said...

Sim , querida Dutchess, eu gosto de boerenkool ;)

PiXie said...

Viva o stampot!!! Quando vim viver para a Holanda e me puseram um prato de stampot à frente pela primeira vez pensei "what the f###???" mas como antes de mais nada gosto de comer e de experimentar comidas novas, provei e desde então fiquei viciada! ahahah. faço imensas vezes cá em casa, desde stampot com andijve, boerenkool, zuurkool e ás vezes até improviso um pouco e adiciono ingredientes que não estão nos livros de receitas holandeses, mas como sou tuga toca de inventar! ;)
O meu namorado - mais holandês que ele não existe ("kaaskop"ahahah) diz que o meu stampot é o melhor que ele já comeu! Eu até podia achar que o diz para ser simpático, mas modéstia à parte concordo com ele! ;)

Presépio no Canal said...

Isso e o que se chama conquistar o holandes pelo estomago ahahah Goed!

PiXie said...

E depois de ler a tua mensagem hoje de manhã não parei de pensar no stampot! Adivinha lá o que vou jantar hoje ;) ahahah

Presépio no Canal said...

Boa ;)

TBM said...

I am making Rookworst this evening! I would like to try the potatoes with Kale. Sounds lekker ;-)

Thanks for stopping by my blog. I can't wait to read more of yours!